Created with Sketch.

juni 17, 2020

Lösa rekryteringen själv? Eller ta hjälp utifrån? Så här ska du tänka!

Som i allt annat i livet finns det tillfällen då det är bättre att fråga om hjälp än att försöka lösa det själv. Det gäller dock inte alltid, och ibland är faktiskt “själv bäste dräng”. När det kommer till rekrytering kan det bero på vilken roll det är, hur snabbt personen behöver vara på plats och hur stor erfarenhet och nätverk som finns i organisationen. Här är tips på hur du kan tänka när du ska utvärdera: ta hjälp av rekryteringsfirma vs. göra rekryteringen själv.

 

Ibland händer det att ett företag beslutar ganska sent i processen att ta hjälp. Ibland uppkommer behovet hastigt. Kanske har man försökt själv men inte hittat rätt eller så inser man hur mycket tid det kommer att ta. När man når dit har företaget redan lagt massor av tid och pengar på rekryteringen. Och samtidigt vet vi att det är vansinnigt dyrt att rekrytera fel. Så, hur ska man tänka – redan i början – av en rekrytering? 

 

Att ta ställning till innan:

 • Hur viktigt är det att få personen på plats? Hur affärskritisk är rollen?
 • Vad är vår bedömning – är det en roll som är svår att rekrytera?
 • Vad har vi för budget? Räkna med intern tid.
 • Ska vi använda annonsering eller “headhunta”. Annonsering kan ge många träffar och därmed många ansökningar som behöver bearbetas, medan headhunting kräver att man vet var man ska leta och hur man hittar rätt profiler.

 

Gör det själv om ni:

 • Har tiden. Rekrytering tar tid. Och tid är pengar. Gå igenom ansökningar, minst tre intervjuer, referenstagning och mycket mer. 
 • Har många i ert nätverk. För att nå rätt kandidat vill man kunna nå ut till många, men framförallt rätt, kontakter.
 • Är eniga över vad ni behöver för kompetens. Ofta har olika delar av organisationen olika bild över personen som behövs. Rätt person på rätt plats är avgörande.

 

Ta hjälp av rekryteringsexpert om ni:

 • Vill utmana er själva, antingen genom att få träffa kandidater som kanske inte ens letar efter nytt jobb, eller finns i otippade branscher eller roller. En rekryteringsexperts uppgift är att överraska er och överträffa förväntningar!
 • Är ovana eller helt enkelt inte har tid att själva skriva kravprofiler och ena organisationen kring vad ni behöver och vill ha
 • Vill kunna kravställa och fortsätta tills du är 100% nöjd med kandidaten.
 • Vill bygga ert varumärke. Rekryteringskonsultens uppdrag är att sprida er story och stärka ert varumärke för att sälja in rollen på bästa sätt.
 • Dessutom vill få koll på hur attraktiviteten i ert bolag är, och vill få koll på vad som lockar.

 

Om ni kan – rekrytera nu!

Just nu finns massvis riktigt duktiga människor på marknaden. Så om du gör rätt och satsar i dessa tider har du mycket att vinna. Lockar du dessutom med ett riktigt bra ledarskap och god företagskultur ligger du bra till. Här kan du läsa om vad vi tänker om att rekrytera i Coronatider.

Kontakta oss

Vi letar alltid efter nya kontakter!

Jag vill ta kontakt!